Mad. Centrum for størstedelen af vores tanker i løbet af turen, og en kæmpe tidsrøver under forberedelsen. Vi vil her prøve at dele vores bedste tips til kalorieberegning og indkøb, samt vores bedste turopskrifter.
Overblik
Vi valgte at tørre langt de meste af vores mad selv, i stedet for at købe frysetørret mad. Både for at spare en hulens masse penge, og for at få lidt større variation i kosten. Vi spiste alle måltider fra en madtermo. Enormt praktisk og lækkert til at få en varm frokost på vinterfjeldet!
Tips
- Har du tænkt dig at tørre store mængder mad selv, så lån eller køb en god, stor dehydrator. Vi lånte en Excalibur 9 tray og det virkede fantastisk.
- Spar dig selv for uendelig grøntsagsskæring og køb en stor pose tørrede grøntsager som supplement. Køb fx 5 kg TØRREDE grøntsager (40-50kg i frisk vægt) for omkring 300 kr. fra bioshi24.eu. Det tog godt en måneds tid før vi modtog vores bestilling, så vær ude i god tid!
- Lav en pot cosy til dine gryder. Sparer tid og benzin ved at du bare skal bringe din mad i kog, og derefter kan det holde sig varmt og blive færdig i cosyen.
- Lav og tør så mange hele retter (fx chili sin carne, daal) som du kan nå - det er væsentligt mere lækkert end retter der består af individuelt tørrede komponenter.
- Toppings er en game-changer! Parmesan, gastromat, peanuts - masser af det!
Depotkasser fulde af mad pakket og klar!
Kalorieberegning
Man forbrænder omkring 5-6.000 kcal om dagen på vinterfjeldet når man går og trækker en pulk. Det er et ret stort tal, der er rimelig abstrakt at forholde sig til. For at få et overblik over maden, lavede vi et dagsrations-overblik, og en indkøbsberegner. Vi er ikke de store excel-hajer (🐍), så bær over med de grimme ark - forhåbentlig kan de hjælpe med at komme i gang! Vær obmærksom på, at man ikke kan spise så meget de første 2-3 uger som man kan efterfølgende. Beregn derfor ~1000 færre kcal om dagen den første tid.
Dagsrations-overblikket giver en fornemmelse af, hvor mange snacks og hvor meget mad der skal til. Vi havde underestimeret vores kalorier (ligger lige under 5.000 i beregneren), og tabte os ret voldsomt den første måned. Vi justerede det daglige smør indtag til 150g pr. person, og tilføjede ~100g ekstra nødder om dagen og så var alting bedre.
Indkøbsberegneren kan være et startsted til at finde ud af hvor meget mad af forskellig art der skal handles og tørres. En 5 dl madtermos kan indeholde ca. 120g tørret mad (+ en ordentlig smørklat), så det var vores udgangspunkt for frokost. Aftensmaden blev lavet i en gryde som vi satte i en cosy efter et opkog, så der blev portionerne lidt større (180g pr. person). Indkøbsberegneren er bestemt ikke et færdigt værktøj - det bærer kraftigt præg af en lidt forhastet forberedelse - men måske du kan bruge det som inspiration eller til at få et groft overblik.
Hovedmåltider
Til morgenmad spiste vi hver dag havregrødsvariationer. Som base havde de 80g havregryn pr. person (kunne godt have været en smule mere), og derudover tilsat fx kanelsukker og chokolade eller tørret æble og sukker. Vi lavede også en med chia - kan ikke anbefales…
Alle frokoster blev lavet ved at blande forskellige tørrede ingredienser sammen i forholdet 2 dele kulhydrat (couscous/ris/pasta/…), 1 del protein (linser/bønner/sojagranulat/…) og 1 del grøntsager (gulerødder/svampe/løg/…) til totalt 120g. Derefter tilsatte vi forskellige krydderier og smagsgivere som kokos- eller æggepulver. Passer perfekt i en 1l zip-lock pose.
Aftensmåltiderne der ikke var retter der var blevet forberedt og tørret hjemmefra blev lavet efter samme opskrift som frokosterne, bare med 180g tørrede ingredienser pr. person i stedet for 120.
Alle hovedmåltider blev spædet op med en ordentlig røvfuld smør: 100-150g pr. person fordelt på de 3 måltider.
Opskrifter
Her følger et lille udpluk af opskrifter der fungerede godt. Alle er vegetariske, de fleste veganske. For din egen skyld, lav så meget variation som muligt!
Samle-selv
Grove opskrifter til fx frokost og aftensmad der følger 2:1:1 princippet ift. fordeling af primærkilde til kulhydrat, protein og grøntsager. Dvs. fx 60g pasta, 30g tørrede bønner, og 30g blandede tørrede grøntsager til en frokost. Fedt (smør) tilsættes på turen. Brug mere kokospulver/æggepulver end du lige tror (og lav et par test-portioner derhjemme!).
| Opskrift | Kulhydrat | Protein | Grøntsager | Krydderi |
|---|---|---|---|---|
| Daal | Ris/couscous | Grønne/røde linser | Valgfri grøntsager | Tomatsuppebrev/.. |
| Bolo | Små pastaer (macaroni, små skruer) | Soyagranulat | Løg, gulerødder, selleri | Tomatsuppebrev/tørret tomatpure, Krydderi? |
| Chili | Pasta/ris | Bønner | Majs, peberfrugt, blandede grøntsager | Paprika, chili |
| Curry | Ris/couscous | Kikærter/linser | Grøntsager | Tørret karrypasta, Kokospulver |
| Carbonara | Pasta | Edamamebønner | Svampe, grøntsager | Æggepulver (billigste er æggehvidepulver) |
| Pad Thai | Nudler | Kikærter | Blandede grøntsager | Pad thai sovs |
Tabellen herunder viser 4 samle-selv opskrifter der fungerede ganske godt. Mængder er til aftensmad til 2 personer (320g tørret vægt i alt).
| Ret | Ingredienser |
|---|---|
| Sojabolo | 160g pasta 70g sojagranulat 30g tomatpulver 20g svampe 10g løg 10g gulerødder 10g selleri 10g peberfrugt ½ tsk MSG ½ tsk bagepulver 1 tsk bouillonpulver timian |
| Butterbean pasta | 190g pasta 50g butterbeans 20g æggepulver 20g blandet grønt 10g spinat 10g mælkepulver 10g gærflager 10g løg krydder: hvidløgspulver, salt, timian *revet parmesan til servering |
| Dahl | 160g ris 80g linser (grønner eller røde) 20g kokospulver 20g tomatpulver 20g gulerødder 20g blandet grønt krydder: spidskommen bouillon, koriander |
| Pasta carbonara | 190g pasta 35g edamamebønner 30g svampe 20g æggepulver 10g mælkepulver 10g gærflager 10g spinat 10g løg *revet parmesan til servering |
Hjemmelavede retter
De fleste gryderetter (der nemt kan skaleres op) fungerer fint tørre også. Vær obmærksom på ikke at bruge for meget fedtstof under tilberedningen da det kan modvirke tørringen, at hakke/skære alting fint, og ikke at komme for meget væske i (ellers tager det en evighed om at tørre). Brug også lidt mere krydderi end du plejer - maden mister smag ved tørring.
Vi havde stor success med fx chili sin carne, kikærtecurry, svampestroganoff, bolognese/stroganoff med sojagranulat.
Her følger lidt links til inspiration:
- Risotto med grønne linser og svampe.
- Kikærtecurry. Tip: skru ned for væsken og smærmængden - det tilsætter du på turen.
- Svampestroganoff.
- Sojastroganoff. Udskift halloumi med sojachunks som fx dem her eller dem her. Tip: kom ca. en tsk. bagepulver per 100g tørret soja med når du rehydrerer - det fjerner oppustheden nogen får.
- Chili sin carne
- Peanutbuttergryde
- Black bean chili
- Daal
Dehydrering
Den nemmeste måde at dehydrere mad på, er at anskaffe sig en dehydrator. Det holder en jævn temperatur, sørger for god udluftning, og er super nemt. Man spreder sin mad i et tyndt lag på pladerne, indstiller temperatur (typisk omkring 65°) og timer (6-12 timer for de fleste ting), og så passer det ellers sig selv.
Alternativt kan man bruge sin almindelige ovn ved at sætte den på lav temperatur, og sætte noget i klemme døren så der kommer lidt udluftning. Det fungerer sådan set fint, men hvis du satser på at tørre mad til en væsentlig del af turen vil jeg klart anbefale at investere i /leje/låne en god dehydrator - det giver mere kontrol og går hurtigere.
Der er mange gode tips, tricks og opskrifter at hente fra Backpacking Chef for både de helt nye og de garvede dehydratorer.
Snacks
En stor del af vores kalorieindtag kom fra snacks. Nødder, chokolade, kage, alt det gode. Primære tips:
- Sørg for variation!
- Hjemmelavet kage er en kæmpe vinder!
En dagsration snacks for hver af os bestod typisk af:
- 200g nødde/chokoladeblanding: Hakkede ristede mandler blandet med hakket mørk chokolade. Variationer med chokoladeknapper, tranebær, osv. Lavet hjemmefra og pakket i dagsrationer i 1l ziplock poser.
- 100g hjemmelavet kage: Vi bagte store portioner af snickerskage, Svalbardbrownie, sirupskage, og havregrynskugler. Fungerede fantastisk i kulden, mega lækkert, relativt billigt, og super nemt at lave. Havregrynskuglerne kunne måske med fordel have været lavet som et større stykke kage i stedet for at trille små kugler. Blev skåret i 50g stykker og opbevaret i fryser indtil depotkassen skulle sendes. Opskrifterne kan ses længere nede på siden.
- 1 tortillapandekage med peanutbutter og syltetøj. Lavet på depotdage.
- 50g chokoladebar. Snickers, Mars el.lign.
- 50g mørk chokolade. Kogechokolade er billigst, men lækkert med lidt variation.
- Kiks. Lad nu være med at købe dem der prøver at være sunde - fuld smæk på chokoladen.
- Marcipan. Enten rå eller på kiks.
- Nøddeblanding. Blandede nødder, chilinødder, eller hvad man lige har lyst til.
- Bland selv slik. Man spiser ikke så meget af det, men det er hammerlækkert på tur. Stærk anbefaling til surt slik som kontrast til alt det søde man spiser.
Vi havde købt og pakket stort set alle snacks hjemmefra. Det er nok unødvendigt, da det 1) er dyrt at sende, 2) næsten altid er muligt at handle når man henter depotkasser. De penge man sparer på at jage tilbud bliver hurtigt ædt af fragt, og man kan lettere variere og vælge hvad man har lyst til hvis man handler undervejs.
Man bliver hurtigt lidt træt af alt det søde, så husk at tage fx chips og surt slik med til at veje lidt op for det!
Depotdag i Røyrvik. Mad til ca. 2 uger.
Kageopskrifter
Kagerne og opskrifter er valgt efter at kunne fungere godt i kulden (ikke bare fryse til en stenhård klump), kunne holde sig længe, og for at være vældig simple at lave. Alle kan fint skaleres op.
Svalbard brownie
Opskrift taget fra dn.no lavet af Sigrid Henjum.

Snickerskage
Opskrift fra Bjørnulf Håkenrud, Turmat, 2005.

Sirupskage
Opskrift fra Bjørnulf Håkenrud, Turmat, 2005.

Note: vi kom ikke rosiner i, og tilføjede en del krydderier: nellike, kardemomme, kanel.